[Total: 2 Average: 3.5]

Fiecare locuinta are nevoie de o pata de culoare nu-i asa? Scapa de monotonia tonurilor neutre si indrazneste sa aduci culoarea in casa ta!

Regula 60-30-10

Daca nu esti foarte sigura pe tine in privinta culorilor pe care sa le alegi, incepe prin a folosi doua culori de intensitati egale in proportii inegale pe un fond de culoare de baza. Ce inseamna aceste proportii? Iata aici regula: 60-30-10 unde 60% este culoare de baza, de ambient, 30% este culoarea mai puternica, cea care domina vizual si 10% culoare de accent, adica cea care echilibreaza intensitatea culorii mai puternice.

8e319cf72bdbba094cf876cd67e333e2-min

Cum sa folosesti concret aceasta regula?

60% este culoarea principala a camerei – culoarea peretilor, a pieselor mari de mobilier, canapea, culoarea de fundal.

30% este culoarea secundara a camerei. O vei folosi la jumatate din culoarea principala in accesorii precum draperii, scaune tapitate, lenjerii de pat, mobila pictata sau chiar pe un perete separat.  Ideea este ca aceasta culoare secundara completeaza culoarea principala dar trebuie sa fie suficient de diferita pentru a atrage atentia si a oferi camerei un aspect inedit si placut, in acelasi timp.

10% este accentul de culoare din accesorii decorative, perne, tablouri, rame decorative, rame foto. Pentru dormitor pot fi pernele, veiozele sau lumanarile de pe noptiera. Accentul de culoare poate fi dat de o culoare dintr-un tablou sau de un material textil folosit pe un obiect din camera respectiva.

O singura pata de culoare

In situatia in care nu iti iese prea bine treaba cu proportiile atunci, mergi la sigur si alege o culoare predominanta. Si cel mai la indemana este sa faci asta cu canapeaua. Iesi din monotonia colorilor neutre si alege o culoare puternica, care sa iti placa.

0856e2edc508917ae9299bdd092e97c7-min

Mixeaza texturi pe aceeasi culoare

Un alt mod interesant de a adauga un accent de culoare este sa mixezi diferite obiecte, texturi, decoratiuni care au aceeasi culoare. De exemplu, foloseste perne decorative cu imprimeu floral roz si accesorizeaza-ti draperia cu dungi roz. Atentie, roz-ul trebuie sa fie in acelasi ton. Bineinteles, poti inlocui rozul cu orice culoare.

pata de culoare

Spor la decorat! Asteptam rezultatele voastre pe adresa noastra de mail sau pe Facebook.

Sursa foto: Pinterest