[Total: 4 Average: 5]

Profilele cu led sunt moderne, conturează atmosfera unei case și uneori au și un rol practic. Pot fi utilizate în orice camera, de la living până la bucătărie sau baie.  Sfaturile de mai jos te vor ajuta să planifici corect iluminatul din fiecare cameră.

Ce trebuie să știi despre lămpile și profilele cu led

Pentru început, atunci când citești informațiile despre o etichetă, trebuie să știi că luminozitatea unui bec led nu se măsoară în Watt ci în Lumens. Watt-ul măsoară consumul de energie în timp ce Lumens măsoară luminozitatea. Așadar, cu cât o lampă cu led are mai mulți lumens, cu atât va fi mai strălucitoare și va da mai multă lumină.

Apoi, becurile cu temperaturi scăzute produc lumina albă caldă, asemănătoare luminii de la un foc. Becurile cu temperatura neutră produc lumină alba neutră. Becurile cu temperaturi mari produc lumină albă rece.

Cum se montează profilele cu led?

Există mai multe tipuri de lămpi cu led, benzi sau profile. Dacă pentru lămpi și lustre, instrucțiunile de montaj diferă de la un model la altul, profilele cu led se montează fie prin lipire (cu bandă dublu adezivă), prin aplicare sau cu șuruburi, în funcție de spațiul în care se montează.

Dacă vrei să montezi o lampă cu led sau un profil cu led într-o scafă din tavan, va trebui să ții cont de înălțimea tavanului. Cu cât tavanul este mai înalt cu atât lumina trebuie să fie mai puternică. Bineînțeles, dacă dorești să ai o lumină puternică. Totodată, este recomandat să alegi leduri mai slabe și mai multe decât mai mari și mai puține.

Ce tipuri de lumină să alegi în funcție de camera

Dormitor

Lumina caldă este indicată pentru dormitor. Fiind vorba de o camera pentru odihnă, relaxare și somn, lumina trebuie să fie una plăcută, să nu deranjeze ochii.

În dormitor, toată lumea preferă o atmosferă relaxată și liniștită. Sunt de evitat undele de lumină albastră și rece și se recomandă lumina caldă care să permită un somn odihnitor. Citești seara? Atunci trebuie să ai o lampă cu lumină albă neutră pentru că aceasta produce un contrast ridicat cu paginile cărții.

Living room

Sufrageria este probabil cea mai utilizată cameră a casei. Este locul în care se adună familia, în care primești prietenii dar și cel în care te relaxezi în fața televizorului. Aici, poți folosi profile cu led doar pentru a crea lumina ambientala. Lumina trebuie să fie moderată, nici foarte strălucitoare dar nici prea slabă.

Folosește profile cu led pentru mobila de living, în special pentru corpurile suspendate sau pentru corpurile cu geam. Dacă tavanul are o nișă sau o scafă, atunci aplică profile cu led în acel spațiu.

Camera de zi este pentru relaxare și pentru primirea invitaților. Indiferent dacă vizionezi un film sau stai la povești cu cei dragi, este importat să existe mai multe surse de lumină pentru a le adapta fiecărei ocazii. Exact ca în dormitor, lămpile foarte luminoase cu lumina albastră nu sunt recomandate. În general, oamenii preferă lumina caldă pentru living pentru că ajută la crearea unui ambient relaxant. Desigur, dacă ai un living modern s-ar putea să iți placă mai mult lumina rece pentru că este mai potrivită în interioarele contemporane. Dacă există și o zonă cu un birou în living, atunci lumina rece este indicate deoarece te menține concentrat.

În living poți poți folosi profile cu led pentru a accentua ambientul și atmosfera. Lumina trebuie să fie moderată, nici foarte strălucitoare dar nici prea slabă. Folosește profile cu led pentru mobila de living, în special pentru corpurile suspendate sau pentru corpurile cu geam. Dacă tavanul are o nișă sau o scafă, atunci aplică profile cu led în acel spațiu. Lămpile cu led și reflectoare reglabile pot fi îndreptate către pereți sau către tablouri.

Dining

Atunci când luăm masa cu familia sau prietenii, nu am prefera o lumină prea puternică și nici una atât de slabă încât să nu vedem ce este pe masă. Un corp de iluminat de dimensiuni mici sau medii permite o luminozitate perfectă în orice moment al zilei. Becurile cu lumină led caldă vor crea ambientul necesar pentru o seară plăcută alături de cei dragi.

Bucătarie

Bucătăria este în esență un spațiu de lucru. În bucătărie, lumina trebuie să fie una funcțională, nu ambientală. Sau și funcțională și ambientală. Se recomandă utilizarea unor becuri/lustre/profile cu lumină albă, rece, pentru a ilumina activitățile de pe blatul de lucru. Mulți dintre noi începem dimineața în bucătărie iar lumina rece albă sau albastră ne va ajuta să ne trezim mai repede. În bucătărie, blatul de bucătărie trebuie să fie iluminat dinspre perete sau de deasupra (din corpurile de mobilier suspendate). Dacă sursa de lumină este poziționată în centrul bucătăriei, atunci când se lucrează la blat, se creeaza umbră.

iluminat bucatarie led

Baie

În mod ideal, în baie lumina trebuie să vină din jurul oglinzii, nu din tavan. Folosind benzi de led luminoase, cu lumină rece ne vom asigura un make-up reușit sau un bărbierit perfect. Pentru restul băii, se recomandă folosirea unei combinație de aplice și lămpi suspendate. În funcție de accesoriile din baie, un candelabru elegant va oferi eleganță amenajării și va scoate din stilul obișnuit.

led baie

led in baie

led in baie

Foto: Pinterest