[Total: 5 Average: 5]

Iluminat bucătărie cu led. Schema de iluminat a bucătăriei este unul dintre aspectele complexe dintr-o casă. Bucătăria îmbină mai multe funcții: de la cea de pregătire a mâncării până la socializare sau servirea mesei. Din acest motiv, bucătăria trebuie să fie funcțională, confortabilă și iluminată corect. Există 3 tipuri de iluminare pentru bucătărie: lumini de lucru (iluminat funcțional), lumini de accentuare și lumini ambientale.

Iluminat bucătărie cu led – Lumini de lucru

Iluminatul funcțional este cel mai important și cel mai practic. Gătitul și pregătirea alimentelor pe blatul de bucătărie au nevoie de lumina corespunzătoare pentru a vedea rapid toate produsele pe care le folosești dar și pentru a lucra cu mai multă ușurință și rapiditate.

Pentru acest tip de iluminat, se pot folosi mai multe tipuri de corpuri de iluminat în funcție de mobilă. Pentru o insulă de bucătărie se potrivesc luminile suspendate cu corpuri mari sau liniare sau candelabre. Se pot folosi și profile pentru led suspenate deasupra insulei.  Dacă nu există insulă de bucătărie, iluminarea funcțională se poate face prin corpuri amplasate deasupra blatului de lucru, fie în tavan fie direct în mobilă. Prin montarea unor profile pentru led în corpurile suspendate lumina va cădea direct pe blat, ghiuvetă sau plită.

Deasupra plitei, poți folosi lumina pe care o are hota iar deasupra chiuvetei se poate monta un profil încastrat în mobilă pe care să lipești o bandă de led. Nu uita ca trebuie să folosești un profil pentru banda led cu dispenser (acel capac semi transparent) care să împrăștie lumina în mod egal.

Lămpile de plafon, deși sunt destul de frecvente în amenajările de bucătărie, ele fac parte din modalitățile simple de a furnizare a iluminatului ambiental. Oferă iluminare generală a spațiului însă nu sunt suficient de eficiente pentru a acoperi și spațiul de lucru. De exemplu, o lampă de plafon poziționată central nu va putea sa lumineze blatul de lucru pentru că există persoana care lucrează la blatul de lucru va face umbră peste blat.

Iluminat bucătărie cu led – Lumini de accentuare

Iluminatul de accentuare sau de evidențiere este cel mai mai modern tip de iluminat. Astfel de accente luminoase servesc unei game largi de piese. Ele focalizează anumite locuri sau zone. De exemplu, luminile pentru podea, în jurul mobilei de bucătărie. Sau lumini pentru sertare și dulapuri precum ar fi sertarul pentru tacâmuri.  Totodată, treptele pot fi amenajate cu benzi de led aplicate în profile de aluminiu pentru led așa încât să fie iluminate corespunzător, adăugând un plus de siguranță.

Iluminat bucătărie cu led – Lumini ambientale

Iluminatul ambiental cu led pentru bucătărie poate schimba enorm de mult atmosfera casei.  Iluminatul funcțional poate fi îmbinat cu acest aspect ambiental. Atenție, însă! Prea multă lumină va strica ambientul. De accea, este recomandat sa folosesti un comutator prin care să ajustezi intensitatea luminii în funcție de nevoile pe care le ai.

Pentru a nu da greș, cel mai bine este să folosești trei niveluri de iluminat în bucătărie: luminile de jos (podea în plintă), profile pentru benzi de led sub corpurile de bucătărie și lumini suspendate (corpuri de iluminat din tavan). Trebuie să mai știi că vei avea nevoie nu doar de o sursă de curent pentru lumină ci și de legături cu comutatoarele. Toate aceste tipuri de iluminat trebuie incluse în proiectul bucătăriei înaintea realizării instalației electrice.

Îți recomandăm profile din aluminiu pentru benzi de led de pe Qdecor cu dimensiuni de 1 sau 2 m cu toate accesoriile incluse (profil, dispenser și capete). Le gășești aici.

 

Foto: Pinterest, Google Images, Dauntlessdesigns