[Total: 3 Average: 4.7]

Daca esti in cautarea mobilei de bucatarie din PAL sau MDF, probabil ti-ai dat deja seama ca este un proces foarte dificil. Direct din magazin sau mobila pe comanda? O faci singur sau apelezi la un specialist?

Do it yourself?

Tendintele “do it yourself” sunt in mare voga, insa ai nevoie de multa pricepre si rabdare ca sa iasa ce trebuie. La un simplu search pe google gasesti sute de filmulete si articole despre cum sa iti faci o bucatarie din PAL sau MDF. Este oare atat de simplu?

Pe langa pricepere, trebuie sa nimeresti toate suruburile, balamalele, manerele. Sa gasesti magazinele potrivite de unde sa le cumperi. Sa stii daca se potrivesc pentru PAL sau MDF. Sa iei dimensiunile exacte. Sa decupezi perfect acolo unde se afla tevile, centrala, caloriferul, ghiuveta, plita. Sa cunosti distantele recomandate intre electrocasnice: intre ghiuveta si masina de spalat, intre plita si frigider. Vrei un sertar jolly? Cum s-ar monta? Si unde?

Din magazine sau pe comanda?

Se gasesc bucatarii gata facute in magazine? Si unele care sa ne placa? Si sa se potriveasca dimensiunilor pe care le avem in bucatarie? Eu cred ca e dificil sa mergi la un magazin sa iti cumperi o bucatarie din PAL sau MDF. Si sa fii si multumita de alegerea facuta.

Dar o comanda de bucatarie din PAL sau MDF cam cat ar dura? Din experienta mea, minimum 1 luna si jumatate. Daca nu e graba, este posibil sa fie alegerea buna. Dar daca ai nevoie mai repede de o bucatarie, poate te-ai mutat in casa noua si nu ai pe ce sa tai o paine. Atunci cum sa faci?

Bucatarie din PAL sau MDF?

Pe de-o parte, avantajele pe care le are o bucatarie din MDF sunt cele referitoare la calitate, rezistenta si durata de viata. MDF-ul este o placa mai densa si mai dura decat PAL. In plus, ofera si avantajul frezarii, mobila de bucatarie din MDF putand avea modele in relief, detalii de aspect care schmba cu totul design-ul unei bucatarii.

Partea mai putin placuta a realizarii unei mobile de bucatarie din MDF este pretul. Costurile unei bucatarii de acest fel sunt de 4 ori mai mari decat costurile unei bucatarii din PAL.

Pe cealalta parte, o bucatarie de PAL este mult mai accesibila la pret. Poate fi realizata pe o gama destul de ampla de culori insa o durata mai mica de viata. Dezavantajul este ca nu ii place umiditatea.

Probabil ca decizia cea mai buna va fi influentata in mare parte de buget. Dar ma gandesc ca un factor de decizie important ar trebui sa fie si timpul pe care il petrecem in bucatarie si cum folosim bucataria. Se pare ca astazi nu se mai gateste ca pe vremea parintilor si nici in cantitati mari. Iar tipurile de mancare pe care le gatim tind sa fie cat mai rapide si mai simple iar bucataria trebuie sa raspunda acestor nevoi.

Daca ai trecut prin alegerea unei bucatarii, spune-ne cum a fost. Tu ce ai ales?