[Total: 4 Average: 5]

Organizarea garajului – sfaturi și materiale necesare pentru amenajarea garajului

Spațiul din garaj este adeseori irosit din pricina dezorganizării. Folosim fiecare colțisor liber de pe podea și depozităm diverse lucruri. Atunci când nu mai rămâne niciun spațiu liber,  începem să punem lucrurile unele peste celelalte. Și uite așa, când începem să căutăm un anumit lucru, trebuie să dăm totul la o parte și apoi să le aruncăm haotic pe unde apucăm. Devine deranjant și total nefuncțional.

Dacă situația îți pare cunoscută, poate ar fi momentul să găsești câteva idei pe care să le folosești în organizarea garajului tău.

Golește tot garajul

Ia-ți o zi sau chiar un weekend întreg în calcul atunci când te apuci de organizarea garajului. Începe prin a goli tot spațiul – ai nevoie de pereți goi pentru a-ți da seama cum să îți aranjezi lucrurile. Și, cu ocazia aceasta începe să mai selectezi și din obiectele pe care nu le mai folosești.  Măsoară pereții și stabilește adâncimea etajerelor pe care le vei folosi.

Nu uita să te asiguri că ai câteva prize pe care le poți accesa ușor atunci când ai nevoie de curent electric.

Inventariază obiectele

Mai întâi, inventariază-ți cam toate uneltele, sculele și alte obiecte pe care le depozitezi în garaj. Este important să găsești soluția potrivită pentru fiecare. De exemplu, uneltele înalte precum grebla, cazmaua sau lopata pot fi agățate de niște etajere sau cu câteva cârlige. Obiectele mai  voluminoase – mașina de tuns iarba, grătarul sau roaba pot fi așezate cât mai jos, pe o etajera a unui raft. Trebuie să estimezi înălțimea fiecăruia pentru a crea spațiul potrivit.

Stabilește ce vei folosi

Acum, stabilește unde vei monta un banc de lucru, unde vei folosi rafturi metalice, unde vei poziționa cârlige pentru agățat unelte sau unde ai nevoie de polițe simple. Indiferent de cât de mic este spațiul, organizarea este cheia succesului!

Soluții de depozitare

Rafturi metalice pentru garaj

Una dintre soluțiile moderne de depozitare în garaje, debara sau cămara constă în montarea unor rafturi metalice cât mai solide. Cele de pe www.qdecor.ro, cu cadru metalic galvanizat și polițe din MDF suțin de la 150 kg/ poliță până la 300 kg pe poliță.  Un avantaj al folosirii acestor rafturi este faptul că polițele sunt reglabile pe înălțime și permit stocarea obiectelor voluminoase prin mutarea polițelor la înălțimea dorită. Dimensiunile sunt destul de variate, se pot monta într-un sistem de rafturi metalice astfel încât să poți obține un perete întreg cu rafturi pe care să îți depozitezi lucrurile. Suplimentar, ar fi bine sa folosești cutii sau separatoare pentru a nu încurca obiectele depozitate.

organizarea garajul

Suport organizare scule – panou metalic cu cârlige

Așa cum am menționat mai sus, este binevenit un banc de lucru cu acces la o priză. În dreptul bancului de lucru, pe perete, poți folosi un panou metalic suport organizator pentru scule. Astfel, micile scule nu vor mai fi împrăștiate peste tot ci le vei avea mereu la îndemână. Șurubelnițele, burghiele, ciocanul sau ruleta vor avea locul lor bine stabilit.

Suport pentru unelte de grădină

Unelte de grădină pot fi prinse pe un suport special cu fixare pe colț sau în perete. Un astfel de suport are dimensuni reduse, poate fi agățat chiar și pe o latură a raftului.

Banc de lucru

Vei avea nevoie și de un banc de lucru, oricât de mic ar fi, din metal sau unul din lemn.

Alte obiecte utile în organizarea garajului

Pe lângă rafturile metalice și panoul suport pentru scule,  în funcție de spațiul rămas, poți să mai folosești tot felul de cârlige și etajere fixe pe dimensiunile de care dispui. Folosește inteligent spațiul pe verticală. Cu puțină îndemânare poți crea un spațiu de depozitare cu prindere în tavan, asa cum este cel din fotografia de mai jos.

Dacă te apuci de treabă, asigură-te că ai câteva materiale disponibile:

  • Colțare pentru etajere (console în formă de L)
  • Șuruburi de lemn
  • Cârlige
  • O placa de OSB

Sursa foto: Thisoldhouse.com; Familyhandman.com;