[Total: 19 Average: 3.4]

O atmosfera boema este ascunsa in detalii iar un pat cu baldachin este cu certitudine un element de decor din povesti. In trecut, nobilii foloseau acest mobilier luxos pentru a se ascunde de privirile servitorilor. Cu trecerea timpului, patul cu baldachin a devenit un element fascinant, contribuind la crearea unui dormitor boem, romantic sau shabby-chic.

Nobil sau nu, acesta pozitie sociala nu mai conteaza acum. De fapt, un pat cu baldachin poate fi realizat foarte usor de oricine. Il poti amenaja chiar in dormitorul tau, nu trebuie sa te gandesti ca este un mobilier de plaja. Oricum vara s-a dus, dar de ce nu ai vrea sa te trezesti in fiecare dimineata intr-un décor de basm? Daca visezi la un astfel de obiect, afla ca se realizeaza rapid cu un buget relativ redus si cu putine materiale.

Pentru un efect cat mai spectaculos, alege un pat cu baldachin deschis, mai ales daca ai ferestre mari. In acest fel, lumina poate sa inunde fiecare colt al camerei si vantul poate sa umfle valurile baldachinului.

Inspiratia poate veni de pretutindeni.

In functie de cum ti-ai amenajat dormitorul, iti poti alege materialul, textura si culoarea pentru baldachin. Sunt foarte multe combinatii interesante pentru acest element decorativ, tot ce trebuie sa ai in vedere este ca accentul central sa fie patul. Fie ca il ai deja sau urmeaza sa il cumperi, daca vrei un baldachin trebuie sa folosesti un pat mare, de preferat simplu sau dublu.

Iata mai jos 3 tipuri diferite de pat cu baldachin.

  1. Pat cu baldachin pe suport de galerie pentru perdea

Acesta este modelul clasic de pat cu baldachin. In functie de ce mai ai prin dormitor, iti pot alege o galerie de aluminiu simpla, in nuante de inox, bronz, venghe sau chiar alba! Pentru un accent vintage, cel mai bine s-ar potrivi galeria de aluminiu dark bron sau venghe. Aceasta se monteaza pe tavan, paralel cu laturile paralele cu marginile patului, in forma de dreptunghi. Prinde apoi perdeaua pe agrafe, agrafele pe galerie….si gata baldachinul! Perdeaua va glisa foarte usor si poate sa inchida complet patul sau, o poti prinde la fiecare colt al patului cu o funda, pentru un décor mai cochet!

curtain-rod

  1. Pat cu baldachin pe suport de sina pentru perdea

Daca dormitorul tau este mai simplu, intr-un stil casual, poti opta pentru un baldachin pe sina pentru perdea. Insa, trebuie sa folosesti o sina de aluminiu pentru ca are un aspect mult mai elegant decat cea de plastic care arata ieftin. In plus, sinele de aluminiu pentru perdea sunt mult mai rezistente, asa ca daca vei glisa perdeaua des, nu vei avea probleme cu desprinderea acesteia din perete. Pentru acest tip de baldachin, vei folosi o sina de aluminiu cu un canal. Sina de aluminiu este foarte discreta, o gasesti pe nunta de alb dar o poti vopsi si in ce culoare vrei!

4247367

  1. Pat cu baldachin rotund pe suport de sina flexibila pentru perdea

Al treilea model de baldachin pastreaza cel mai mult aspectul regal, boem al baldachinului.  Baldachinul rotund se monteaza pe o sina flexibila care poate fi curbata pana la 360 grade. Sina flexbila poate fi montata in forma de semicerc sau de cerc. In functie de forma aleasa, calaretii gliseaza usor iar perdeaua cade in lateralele patului, fie doar in capat, fie pe intregul pat.

409dc8de1bf7e877bb1a124cd9dd3d0c

 

Foto:

www.bobvila.com

diy.allwomenstalk.com

myhomelookbook.com

www.pinterest.com

http://www.decoratingyoursmallspace.com/